fredag 1 maj 2009

Våldtäkter i Sverige

Studien om våldtäkt i Europa har finansierats av EU-fonden Dahpne II.
I Sverige anmäls 46 våldtäkter per 100.000 invånare. Det är dubbelt så många som i England och Wales, fyra gånger fler än i de övriga nordiska länderna, Tyskland och Frankrike och upp till 20 gånger fler än vissa länder i Syd- och Östeuropa.
Sverige och England har också den sämsta uppklaringen av våldtäktsbrotten i form av åtal, bara ungefär 13 procent av de anmälda brotten går till åtal.
För svensk del förklaras den låga åtalsfrekvensen med det svåra bevisläge som kommer sig av att de flesta våldtäkter inte ger skador, att hälften av de misstänkta männen kommer med invändningar om att kvinnan samtyckt och att nästan ingen erkänner.
Studien visar att den höga frekvensen av våldtäkter här är starkt kopplad till nöjeslivet, eller mer konkret så kallade efterfester. Tidig sexdebut, hög alkoholkonsumtion, "fri sexualitet" och "rätten till ett sent nej" ger helt enkelt fler våldtäkter, blir slutsatsen.

Det är sorgligt att verkligheten ser ut så här, men inte förvånande, då kvinnohatet frodas i Sverige. Vi läser dagligen om män som misshandlar eller dödar sin fru, sin sambo eller barnen. Vi läser dagligen om balkongflickor, incest, våldtäkter och om andra brott mot kvinnor och barn.
Tyvärr handlar det om förövarens och samhällets attityd, och kunskap hos dem som möter våldtäktsoffren, inte om att männen har invändningar om att kvinnan samtyckt och att nästan ingen erkänner.
Det finns faktiskt bra lösningar, en av dem är att utbilda rättsväsendet och framför allt domstolar och advokater. Det finns advokater, tex. Elisabeth Fritz som vet precis vad hon ska fråga för att få fram sanningen, åtskilliga kvinnor/tjejer har fått upprättelse genom hennes kunskap.
Den andra lösningen är samtycke. Miljöpartiet tog också fram en utredning, skriven av Madeleine Leijonhufvud, ett lagförslag om samtycke, som jag är säker på skulle minska våldtäkterna.
Varför är det så svårt att ge kvinnor, tjejer och barn Frid och Frihet - det borde vara självklart, vi är ändå hälften av befolkningen.

Kvinnors rätt till FRID och FRIHET är också tema för Roks årsmöte i Umeå, 9-10 maj.

Mitt citat idag: Framsteg är omöjlig utan förändring; och de som inte kan förändra sina tankar och åsikter kan inte ändra någonting. George Bernard Shaw

1 kommentar:

  1. Det är oerhört tråkigt att det är den här synen som fortfarande hänger kvar, när det kommer till våldtäkter på kvinnor. Många vågar inte ens träda fram, och de som gör det, blir oftast totalt överkörda i rättegången. Jag talar av egen erfarenhet, så jag vet. Det gör att man nästan ångrar att man sa något, och vill helst krypa tillbaks i sitt skal. Inte lätt då, att intala sig själv att "det inte är ens eget fel", när majoriteten andra, inklusive domaren och advokaterna enas om att man får skylla sig själv. Synd att jag missade årsmötet här i Umeå, eftersom jag bor här. Kommer det bli flera sådana hära?//Mvh, Linda

    SvaraRadera