onsdag 22 april 2009

Kvinnor som slår män

Vi som arbetar och är engagerade i kvinnojoursrörelsen får ju alltid höra att det även finns kvinnor som slår män. Jag läste också i Aftonbladet att Brå skulle göra en kartläggning om detta.
För det första tror jag inte att det är så vanligt, det är i alla fall inget samhällsproblem, men framför allt är det viktigt om man ska göra en sådan studie att man har kunskap om skillnaderna, annars blir det ju absolut fel på alla plan.
När jag jobbade på min jour, uttalade sig en polischef om kvinnor och tjejer som använde våld, " Nu är det mer jämställt, nu slåss tjejerna lika mycket som män". Ett uttalande som visar hur stor okunskapen faktiskt är.
En man som utövar våld för att få makt och kontroll, isolerar först kvinnan, annars skulle det inte finnas förutsättningar för hans våldsutövande om hon hade ett fungerande nätverk. Isoleringen kan ta ganska lång tid och smyger sig på, utan att kvinnan inte ens märker det. Efter en tid är familj och vänner borta, fritidsaktiviteterna existerar inte längre, utan att hon egentligen ens reagerat.
När första slaget kommer, kommer det helt oprovocerande, kvinnan och mannen har gjort en förändring i sitt förhållande; flyttat ihop, gift sig eller väntar barn.
När han levererar första slaget blir hon väldigt chockad och han ber om förlåtelse, säger att han aldrig slagit någon förut, haft en taskig dag på jobbet osv. Kvinnan går naturligtvis inte, utan det slutar ofta med att det blir hon som tröstar honom när han gråter, han är ju så ledsen och ångrar sig...
Våldet trappas upp, han använder sig av barnen, han lägger skulden på henne för våldet, han förminskar våldet.
Han fortsätter med hot och hot om våld om hon vill lämna honom, inte ovanligt att han hotar att döda henne och barnet/barnen om hon så mycket som tänker på att anmäla och lämna honom. 'I alla fall ska han ju se till att ta barnen ifrån henne'...
Kvinnan blir mer och mer beroende av honom, då han även utövar ekonomiskt våld mot henne för att förminska hennes livsrum. Han är elak mot husdjur, dödar barnens kaniner och skär halsen av katten, river sönder och klipper itu hennes kläder, slår sönder saker i lägenheten eller i huset.
Det sexuella våldet är ytterligare ett sätt att utöva makt och skapa rädsla. Våldtäkter dygnet runt, tvingar henne att se på pornografiska filmer och göra likadant, är mycket vanligt.
Det allra värsta som kvinnor berättar om är det psykiska våldet, som också ingår, där han hela tiden säger att hon inte duger, är en dålig mamma, ingen annan vill ha henne för att hon är så ful och tjock... Hon förlorar allt självförtroende och tror sig inte kunna göra något utan honom.
Barnen drabbas också genom att de bevittnar/upplever våldet, både det fysiska och det psykiska och blir skadade för livet, utan hjälp.
Jag har svårt att tro att en kvinna skulle kunna utöva den här makten över en man, genom isolering, våld, hot, ekonomiskt och sexuella övergrepp m.m.
Jag har också svårt att föreställa mig att en kvinna på samma sätt som en man i ett förhållande där han slår, skulle kunna vara orsak till att barnen i rummet brevid ligger vettskrämda och gråter för att pappa kanske ska bli dödad.

7 kommentarer:

  1. Det du tar upp i det här inlägget är något jag blivit frustrerad över när andra nämnt. Kvinnor kan minsann också...
    Det finns säkert de som trivs med att inte äta så ofta i Afrika. Bland 800 miljoner människor kan inte ni socialister utesluta att...

    Finns det seriös statistisk över kvinnors våld mot män? Då menar jag offensivt/aggressivt. Självförsvar kan inte räknas som sexualiserat våld. jag kan tänka mig att någon tomte liknande Pär Ström har fifflat ihop några siffror. Men jag vill ha seriös statistisk.

    Även om frågan inte ska blåsas upp till enorma proportioner kan det vara värt att veta lite om sånt här. Trots allt förekommer det våld i lesbiska relationer, alltså våld utövat av kvinnor.
    Den här frågan är som abortfrågan: den är så viktig, känslomässigt laddad och avgörande för hur politiker agerar att vi som tycker rätt inte riktigt har råd att förlora debatten.

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym!
    Jag håller med och det här är som sagt den vanligaste kommentaren vi får! Jag fick många 'hatbrev' när jag chattade på Aftonbladet för några år sedan, där jag skrev att män som blir slagna också kan polisanmäla...
    Det kom en rapport från Norge för några år sedan, men det blev ingen större sak av det och den var oseriös...
    Eftersom våldet har med makt att göra, ser våld i samkönade relationer ungefär likadant ut, läs Carin Homberg om du är intresserad.
    Tack för alla kloka kommentarer, hälsar Gunilla

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla. Kolla upp Brottsförebyggande rådets statistik om hur grovt våldet är. Enligt den studien som gjordes 2002 så var den övervägande delen våld mot kvinnor från män större (90%). Men de gångerna då våld mot män från kvinnor förekommer så var det grövre. För övrigt tror jag att män defintivt dras sig för att anmäla.

    SvaraRadera
  4. Intressant att ett blogginlägg om kvinnors våld mot män egentligen handlar om mäns våld mot kvinnor.
    Skrattretande avslutning.

    Gör om, gör rätt.

    http://www.nodaddy.nu/mansmiss.html

    http://www.pappaliv.se/pdf_filer/slagenman.pdf

    SvaraRadera
  5. Hej Anonym!
    Det är inte alla förunnat att förstå ironi, hälsar Gunilla

    SvaraRadera
  6. Hej jag är en tonåring 19 år gammal och min mamma jobbar i en skola en gång va jag med henne så såg jag alla tjejer typ i.....4:an eller 5:an slåss varje rast morgon fritids så är der ännu värre och några annmäldes till mobbingteamet för de lärde små barn i 2:an fula ord...t.ex en stor tjej kom till en liten,hon sa"Du gå till den där stora tjejen och säg @_@ så gick den lilla så bler det bårk i hela sokolan.......och killarna BÖRJA ALDRIG SLÅS MED EN TJEJ! annars får ni problem jag bara varnar er killar

    SvaraRadera
  7. Hejsan!

    Jag är en man som blivit anklagad och misstänkt för grov kvinnofridskränkning men jag ville göra gällande att jag i princip agerat i nödvärn. Jag tycker därför dessa frågor är mycket intressanta och jag ser till min lättnad att jag definitivt inte stämmer in i profilen på "gärningsman" som beskrivs ovan.

    Men jag är inte heller den som tror på att våld mot män är lika förekommande som den mot kvinnor. Speciellt inte på det utstuderade sätt som beskrivs här.
    Jag var också tydlig mot alla att det normalt finns fysiska skillnader som gör att våld från mannen är allvarligare.
    Och nödvärn gör gällande att man absolut inte får använda mer än nödvändigt "våld".
    (I mitt fall inget alls utan fasthållning kring handleder som ledde till blåmärken)

    Det skulle vara intressant med vetenskapligt grundade undersökningar inom detta område.
    Brist på sådana leder bara till, ofta felaktiga, antaganden.
    Finns det verkligen inte en enda sådan?!

    SvaraRadera