onsdag 22 april 2009

Behandling av män som utövar våld i nära relation

Visst vore det bra om man kunde behandla bort mäns våld mot kvinnor? Tyvärr är det helt bortkastade skattepengar...
Och tyvärr tycker allmänheten och en del politiker att det är lösningen på samhällsproblemet, synd bara att det ska till en massa skattepengar i onödan, bara för att i slutänden få veta att det inte hjälper/hjälpte.
Redan 1994-95 starade man olika mansprojekt i Sverige där man utifrån en metod från Deluth skulle behandla män som utövade våld i nära relationer. Många män 'döms' till behandling istället för till ett fängelsestraff och att bli dömd till behandling, utan att man själv inser att man har ett problem, misslyckas självklart. (Det är väl alltid så att terapi och behandling bara funkar när personen själv inser konsekvenserna och allvarligt vill ändra sig...)
Ett sätt att få makt över någon annan är ju att uttöva våld för att genom det få en massa previlegier, så varför ändra sig? De män som slår har ju också förklaringar till våldet och inte är det hans/deras fel!
Mansprojekten har nu fått mycket kritik, bla för att det inte funnits några utvärderingar, man har heller inte gjort några riskbedömningar när det gäller den våldsutsatta kvinnan eller hennes barn. Och framför allt, våldet mot kvinnor och barn har ju inte minskat, trots att dessa mansprojekt har funnits så länge!
Däremot ökar mäns våld mot kvinnor och kvinnohatet växer.
Mäns våld mot kvinnor är ett strukturellt problem som självklart inte kan behandlas. Varför tycker 'samhället' att just det här brottet inte är så 'brottsligt' och ska behandlas? Och varför får då inte alla brottslingar vård och behandling?
Däremot skulle jag kunna tänka mig att män som utövar våld i nära relationer kan få ingå i en 'Education', inte behandling - i fängelset!
Att män som utövar tillitsbrott ska få behandling, det är ett hån för alla våldsutsatta kvinnor och barn!
Mitt citat idag: Att erkänna ett misstag är att tillstå att man blivit klokare. Johann Kaspar Lavater

2 kommentarer:

  1. Jag har sett översikt över mansprojektet på Rosengård, malmö. Där läggs behandlingen upp med huvudvikten på att MÄN skall återfå sitt självförtroende efter de misshandlat kvinnan.
    Jag har varit i meilkontakt med en av ledarna på jouren, påpekat just detta att män får hjälp med sin självrespekt, medan kvinnor får bära skammen, blir misstänkliggjorda, som masochister, gnälliga, tjatiga - till och med vegetarianer, har jag hört någon skylla kvinnan för, så hon provocerat mannen att slå. - Slå den, säger jag!
    Den jag mailade med, ble ganska konfunderar, visste inte riktigt hur han skulle "ta det", då jag förslog att män borde utföra samhällsnyttig tjänst, botgöring och återupprätta kvinnans heder.

    SvaraRadera
  2. Hej Sidsel!
    Visst är det märkligt!??
    Det finns nog inget annat brott där man jobbar så här med förövarna...
    Tänk om man skulle ge kassörskan skulden för att hon blivit rånad? Och att man därefter skulle ge rånaren terapi så att han får lite bättre självförtroende/självrespekt...
    Det är lätt att man känner frustration, men jag tror ändå att tiden kommer att ge oss rätt, då det inte finns utvärderingar på att behandling för män som slår funkar. Synd bara att det kostat/kostar för mycket skattepengar att få insikt...

    SvaraRadera