onsdag 25 mars 2009

Bonusar

Jag kan inte låta bli att reflektera över alla bonusar och pensionsavtal för styrelseordföranden och styrelseledamöter i olika företag och statliga bolag. Jag är lika upprörd som alla andra, om inte mer, jag blir helt enkelt urförbannad, över hur manssamhället skor sig, hur 'blind' man varit för vad vissa människor egentligen är värda i pengar och hur man samtidigt värderar ensamstående mammor som lever i fattigdom. Hur man värderar de som jobbar i vården, skolan och dagis...
Eller som i Magdalena Graafs situation, inte ska väl hon ta Magnus pengar? Stå på dig Magdalena!
I Roks styrelse sitter 11 stycken kompetenta kvinnor som är valda av och kommer från kvinnojoursrörelsen. Styrelsen är en arbetande styrelse, alltså inte bara en styrelse som jobbar startegiskt och beslutar, utan alla, förutom sina styrelseuppdrag jobbar i olika arbetsgrupper tillsammans med kansliet och jobbar med olika projekt.
Styrelsemötena hålls en gång i månaden, då på en helg från fredag till lördag, ibland även söndag kväll.
Förutom alla pågående projekt, anordnar vi utbildningar för våra medlemmar, ordförande/anställdaträffar, också de på helger, vi svarar på remisser och mycket annat. Vi har också ett arbetsgivaransvar, nog så viktigt.
Det är mycket arbete, jag lovar, som innebär många försakelser för vår ideologis skull. Många av oss försakar såklart ett vanligt normalt socialt liv och våra familjer måste vara mycket förstående.
Vad får då vi för bonusar?
Jo, när jag får kommentarer som den jag fick igår under neutralitet-förödande, där en kille/son skriver att vi ska fortsätta att kämpa för våldsuttsatta kvinnor och barn. Det kändes som en stor bonus - och rättvis.
Mitt citat idag: Pengar gör vass tunga lam. Henrik Hill

4 kommentarer:

  1. Du skriver om ROKS' ideologi. Finns det någon sådan enhetlig ideologi? Frågan är tänkt att tolkas som skriven med positiv underton. Jag menar, finns det ett enhetligt sätt att se på samhället och en helhetsvision för hur det ska ändras?

    Hur ser ROKS på att avskaffa kärnfamiljen som ekonomisk institution? Vad tycker ROKS' om sadomasochism: att erotisera struptag, sparkar, piskning, att orsaka smärta genom att dra någon i håret? Sånt kan vara kontroversiellt att vara mot, även om jag själv är det. Folk kan hänvisa till friheten att göra vad man vill så länge det är överenskommet.
    I marxistisk teoribildning finns det en del tankar om varför kapitalismen uppstod och bredde ut sig.
    Har ni någon/några idéer om hur den patriarkala samhällsordningen uppstod?

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Tack för din kommentar, Roks anser, i likhet med FN att mäns våld mot kvinnor, våldtäkt, incest och prostitution har sin förklaring i den maktobalans som finns mellan könen i samhället. Även pornografi är en sådan yttring. Vi anser att jämställdhet på alla samhällsnivåer är enda sättet att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Gå gärna in på vår hemsida och läs våra etiska riktlinjer och Roks värdegrund.
    På din sista fråga om hur patriarkalet uppstod, har inte männen alltid haft/tagit makten?

    SvaraRadera
  3. I stort håller jag med även om svaret var av mer generell än specifik karaktär.
    Men motfrågan, om män inte alltid har haft makten var ju ganska ohistorisk. Det liknar lite grann det liberala synsättet att världen generellt blir bättre hela tiden i någon sorts linjär utveckling. Det stämmer ju inte heller. I sak har dock mitt exempel inget att göra med din motfråga.
    Frågan är intressant att besvara eftersom det lättare går att angripa problemet om vi vet orsaken. Det är inget som avkrävs. Men en bra person som du, som leder en så oerhört viktig och bra organisation, kanske skulle fundera en vända till;-)

    SvaraRadera
  4. - Vetenskapligt sett har våldet samma sociala rötter oavsett om det riktas mot kvinnor eller män

    http://newsmill.se/artikel/2009/03/27/vetenskapligt-sett-har-valdet-samma-sociala-rotter-oavsett-om-det-riktas-mot-kvin?c=y#comment-form

    SvaraRadera