torsdag 5 mars 2009

Heja Sverige

Dn- idag: Barn som bevittnat våld
Brottsskadelagen ger barn som sett eller hört ett brott som är “ägnat att skada barnets trygghet och tillit i förhållande till en närstående person" rätt till brottsskadeersättning.
Vilka brott som kan berättiga till ersättning ska bedömas utifrån samtliga omständigheter i det enskilda fallet.
Det främsta tillämpningsområdet förväntas vara vid vålds- och sexualbrott, men till exempel också när en förälder hotat den andra föräldern eller slagit sönder det gemensamma hemmet inför barnet.
De nya reglerna trädde i kraft den 15 november 2006 men gäller även retroaktivt.
Källa: BrottsoffermyndighetenBarnen saknar alltjämt rätten till ersättning från våldsutövaren.

- Vi anser att detta är en halvmesyr från regeringens sida och Brottsoffermyndigheten har propagerat för att beteendet att inför sina barn misshandla sin partner borde vara kriminaliserat. Men det ville inte regeringen gå med på, utan i stället inrättade man den här ersättningen, säger Per Rubing.Enligt Brottsoffermyndighetens årsredovisning är den höga andelen icke bifallna ansökningar ett problem. Orsaken anses vara att "polisutredningarna inte håller den kvalitet som förväntades."
Ersättningsnivåerna till barnen ligger på mellan 5.000 och 20.000 kronor.
· Till exempel fick en treårig pojke som bevittnade sin styvfar misshandla mamman när hon höll pojken i famnen 5.000 kronor.
· En flicka vars pappa misshandlat hennes mamma under fyra års tid och dessutom uttalat nedvärderande kommentarer om kvinnan och hennes person fick 10.000 kronor i ersättning. Flickan bevittnade misshandeln vid åtminstone tre tillfällen.
· Två små barn som bevittnade hur pappan bröt sig in i deras hem och misshandlade deras mamma samtidigt som han våldtog henne, fick 15.000 kronor vardera.
· En flicka i tio-årsåldern som bevittnade hur hennes far knivhögg hennes mor så att modern senare avled av sina skador fick maximala 20.000 kronor i ersättning.
Maria Ringborg

Vad ger 'samhället' för budskap om allvaret i brottet mäns våld mot kvinnor när man ger en 10-årig flicka 20.000 kronor som sett sin pappa knivhugga sin mamma så att hon senare avled?
Vad ger media för budskap som kallar det 'familjetragedi' när pappan dödar mamman inför de fem barnen, undrar jag idag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar